Kącik Kulinarny: botwinka

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym zupa bardzo wiosenna: botwinka. 

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • pęczek młodej botwinki
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • łyżka soku z cytryny
  • śmietana 18% (do zup i sosów)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: jajko na twardo, koperek

Ziemniaki obieramy. Od buraczków odcinamy liście i łodygi, buraczki obieramy. Umyte ziemniaki i buraki kroimy w niedużą kostkę. Liście botwinki dokładnie myjemy i szatkujemy na desce razem z łodygami. Do bulionu wkładamy ziemniaki, gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy buraczki, a po kolejnych 8-10 minutach liście i łodygi. Doprawiamy śmietaną i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Można posypać koperkiem i dołożyć ugotowane na twardo jajko.

 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: