Gęsina na Świętego Marcina

Każdy z nas wie, że 11 listopada obchodzić będziemy kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości, niektórzy wiedzą też, że tego dnia wspominamy Świętego Marcina, tylko nieliczni wiedzą, że ten dzień w polskiej tradycji wiąże się także z gęsiną na naszych stołach.

Legenda głosi, że gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, a papiescy wysłannicy przybyli wręczyć Marcinowi nominację na nowego biskupa, ten ukrył się przed nimi. Wydały go gęsi, których głośne gęganie wskazało miejsce kryjówki. Dlatego gęsina stała się głównym składnikiem dań serwowanych w dniu św. Marcina.

Z czasem pamięć o tym zaczęła zanikać, ale na szczęście od kilku lat coraz więcej restauracji i kucharzy próbuje nam przypomnieć smak gęsi. Tak też w tym roku postanowili uczynić pracownicy Spółdzielni Socjalnej Tradycje Regionalne. Zapraszamy na rozmowę z Panią Eweliną Salą- prezes spółdzielni.

 

MG: Czy w Pani domu na Świętego Marcina zawsze była gęś?

ES: Przyznam się, że nie, co nie oznacza, że niedługo to się nie zmieni. W domu moich rodziców nie było tradycji jedzenia potraw z gęsi, i sama też nigdy nie przyrządzałam tego mięsa specjalnie na 11 listopada. Jednak w czasie rozmów w naszej Spółdzielni, pracownicy opowiadali, że u nich w domu, to tradycja, żałowali, że teraz tak mało ludzi zna smak tego mięsa, które można przygotować na tak wiele sposobów. Sama osobiście bardzo lubię gęś, miałam okazję też spróbować dań z przepisów, które od lat są wykorzystywane w domach rodzinnych naszych kucharzy, i wspólnie zdecydowaliśmy, które dania będziemy chcieli zaproponować naszym klientom na tegoroczne święto Św. Marcina.

MG: Co to będzie?

ES: Chcemy zaproponować gęś faszerowanÄ… na dwa sposoby: z jabÅ‚kami i Å›liwkÄ… oraz nadziewanÄ… indykiem i warzywami. Ponadto oferujemy pierogi z farszem z gÄ™si, a także  gÄ™sie smarowidÅ‚o. JeÅ›li ktoÅ› chciaÅ‚by spróbować naszych daÅ„, czekamy na zamówienia do piÄ…tku, do 6 listopada, pod naszym numerem telefonu.

MG: Co może Pani powiedzieć o gęsinie tym, którzy nie znają tego mięsa? Słyszałam, że gęś jest kaloryczna?

ES: Tak, to najbardziej kaloryczne miÄ™so spoÅ›ród drobiu, jednak jest bardzo zdrowe i najbardziej szlachetne. GÄ™sina ma bardzo dużo peÅ‚nowartoÅ›ciowego biaÅ‚ka i nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, w tym omega-3 i omega-6, które sÄ… bardzo ważne dla naszego zdrowia. Kwasy te powodujÄ… m.in. obniżenie poziomu zÅ‚ego cholesterolu we krwi, a podwyższenie dobrego, a także wpÅ‚ywajÄ… na prawidÅ‚owÄ… pracÄ™ mózgu. Ponadto miÄ™so z gÄ™si zawiera wiele cennych witamin – A, E oraz witaminy z grupy B, a także skÅ‚adniki mineralne jak: potas, magnez czy  żelazo. NaprawdÄ™ warto spróbować gęś, bo mimo, że jest to ciemne miÄ™so, to jest bardzo delikatne w smaku. Nie wszyscy wiedzÄ…, że jesteÅ›my najwiÄ™kszym producentem gÄ™si w Europie, a nie doceniamy walorów smakowych tego miÄ™sa, my Polacy jemy jej naprawdÄ™ niewiele. Może warto to zmienić?

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content